2014. február 17., hétfő

Cantuccini (Cantucci, Biscotti di Prato)




Hozzávalók:
  • 500 g liszt 
  • 250 g cukor
  • 150 g olvasztott vaj (nem margarin)
  • 4 tojás (ebből 1 a sütemény megkenéséhez kell)
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1/3 csomag sütőpor 
  • 150 g egész mandula
Elkészítés:
  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és 3 tojást.
  2. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, jól összegyúrjuk, majd a legvégén a mandulát is hozzáadjuk és belegyúrjuk. 
  3. A tészta akkor jó, amikor jól összeáll, lágy, de nem ragacsos.
  4. Egy nagy tepsit előkészítünk sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal.
  5. Négy részre osztjuk a tésztát, majd minden darabból gyúrunk egy hosszú rudat. 
  6. Az így kapott rudakat egymás mellé fektetjük a tepsibe. 
  7. Felverjük a megmaradt tojást, ezzel megkenjük a rudakat és 175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük (sütőtől függően addig, amíg aranybarna nem lesz a tészta teteje).
  8. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan egyenként kiemeljük a rudakat vágódeszkára és felvágjuk 1-1.5 cm-es szeletekre. (Lehet kicsit átlósan vágni, akkor nagyobb szeletek lesznek.)
  9. A szeleteket egymás mellé fektetve visszatesszük a tepsibe 10 percig szárítjuk, majd megforgatjuk a szeleteket és a másik oldalukon is szárítjuk további 10 percig. 
  10. A legnagyobb sikert akkor érjük el, ha desszertborral együtt kínáljuk! 




Megjegyzések, tapasztalatok:
- A cantuccini az olasz Prato városából származó, mára világszerte ismert és közkedvelt, klasszikusan kétszer megsütött toszkán kekszféleség. A keksz hosszúkás alakú, mandulával készítik és a fő jellegzetessége a dupla sütés által elnyert ropogós karaktere. 
- Mivel tényleg nagyon száraz süteményről beszélünk, tradicionálisan itallal együtt szolgálják fel. Olaszországban tipikusan vacsora utáni desszertnek számít, amelyet egy pohár toszkán Vin Santo bor mellett fogyasztanak.
- Amikor szeletekre vágjuk a tésztát, nem biztos, hogy a szeletek beleférnek az eredeti tepsibe. Emiatt érdemes eleve nagyobb tepsiben kezdeni a sütést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése